‘Onze’ Patrick is nu de allerbeste speler van het lopende seizoen op Boardgamearena. Wij zochten hem op om te horen hoe hij dit heeft bereikt en wat zijn tips zijn voor 2P (2-speler format), het huidige format van Arena.
Gefeliciteerd! Hoe ben je zo’n goede speler geworden?
Ik speel bij een bridgeclub en daar bracht iemand het spel Terraforming Mars mee. Ik was gelijk verkocht! Ik herinner me nog goed één van de eerste games die ik won, dat was door het spelen van veel Jovians. Daarna ben ik gaan spelen op Steam en ben lid geworden van de Hodgepodge Discord groep. Daar heb ik veel van geleerd. Vooral door video’s te kijken van Hodgepodge en ThreadPacifist, dat zijn topspelers in 2P.
Welke fout maken beginnende spelers het meest?
Wat ik veel zie is dat spelers te lang blijven investeren in productie. Dus MC, staal en titanium. In de mid- en eindgame kost dat veel geld maar het betaalt zich meestal niet meer uit. Als een vuistregel kan je aanhouden dat je in 2P tot generatie 3 of 4 nog wel productie kan spelen, daarna niet meer. Maar het blijft een vuistregel, veel hangt natuurlijk ook af van de snelheid van terraformen. Wat wel interessant is: ik denk dat ik in ongeveer 60-70% van mijn games de award ‘Banker’ verlies, maar de game wel win!
Waar moet je extra op letten in 2P?
In 2P is het heel belangrijk om de parameters in de gaten te houden, met name hitte en zuurstof. In 4-speler zijn er altijd wel andere spelers die de hitte en zuurstof omhoog brengen dus dan kan je zelf meer focussen op het spelen van kaarten die punten opleveren. Maar in 2P moet jij of je tegenstander het doen. Daar moet je dus heel scherp op zijn.
Je hebt wat voorbeelden meegenomen. Wat doet Geel hier verkeerd?

Het bouwen van veel steden is een veelgemaakte fout. Steden zijn vooral punten. In dit voorbeeld heeft Geel tussen de 60-75MC uitgegeven voor slechts 4 punten. Misschien wordt dat later nog iets meer, maar het is nog steeds veel te duur.
Zwart maakt juist goed gebruik van de rivier in het midden. Hier krijg je geld terug als je een tegel ernaast plaatst én planten als bonus. Bovendien ontneem je je tegenstander de mogelijkheid om hetzelfde te doen. Zwart heeft daarmee vier voordelen: 1) krijgt geld terug, 2) gaat omhoog in Terraforming Rating, 3) gaat sneller naar ‘Gardener’ en 4) blokkeert de tegenstander.
Wow wat een mooie starthand voor Ecoline!

De bovenste rij is de keuze van de speler. Patrick zou de blauwe vinkjes kiezen.
Patrick: op het eerste gezicht lijkt het heel aantrekkelijk om als Ecoline te starten met 8MC geldproductie en ook nog een stad. Maar als Ecoline wil je meestal rush spelen, dus zo snel mogelijk terraformen. En dat kan heel goed met deze hand. Dan moet je wel kiezen voor de andere twee preludes.
Als je de twee oceanen als eerste plaatst op de rivier, dan krijg je gelijk 4 planten ervoor terug. Met de 3 planten van Ecoline zelf kan je daarna een greenery plaatsen naast de oceanen. Heel efficiënt. Ook kan je de energieproductie van Aquifer Turbines gebruiken om Carbonate Processing te spelen. Je hebt dan uiteindelijk 7 hitteproductie en 2 plantproductie. En met Giant Ice Asteroid heb je de beste terraformingkaart van het spel in je hand.
Zo deze speler houdt veel kaarten!

Ja dat gebeurt ook veel, dat spelers te veel kaarten houden. Deze speler doet dat ook. UNMI is arm, dan kan je je niet veroorloven om veel kaarten te kopen. Bovendien heeft deze speler niet goed nagedacht over hun gameplan. Wil je UNMI spelen? Zorg dan dat je elke generatie makkelijk kan terraformen. Bijvoorbeeld door Mohole en Supplier te nemen als preludes en dan GHG Factories te spelen. Dan start je met 7 hitteproductie waardoor je vanaf generatie drie steeds de hitte kan verhogen en de UNMI-eigenschap kan gebruiken.
Ik zou in dit geval zelf kiezen voor Valley Trust als corporation. De extra prelude is gemiddeld zo’n 21MC waard. Ik neem sowieso Supplier als prelude, deze prelude is altijd erg sterk en zeker als je het gelijk kan gebruiken om GHG Factories en misschien ook Fuel Factory te spelen. Daarnaast kies ik Mohole. Van de kaarten houd ik Big Asteroid sowieso. Ook Invention Contest, want die is gratis door Valley Trust. Energy Tapping is ook een sterke kaart in 2P. Misschien zou ik als laatste kaart Anti-Gravity Technology houden, omdat ik nog niet echt een duidelijk gameplan heb. Over het algemeen houd ik zo’n 5-6 kaarten van de starthand, niet meer.
Heb je nog een laatste tip voor ons?
Let op de delta! Dat is het verschil van grondstoffen tussen jou en je tegenstander. Neem bijvoorbeeld een kaart als Sabotage. In 4P is die kaart meestal niet goed. Maar in 2P geeft de kaart een gunstige delta. Jij betaalt 3MC om de kaart te kopen en 1MC om te spelen, in totaal 4MC dus. Maar jouw tegenstander verliest tenminste 7MC. Dat is dus een delta van 3MC ten gunste van jou.
Een ander voorbeeld is Industrial Center in het eerdere voorbeeld met Geel en Zwart. Zwart heeft de tegel in de bocht van de rivier geplaatst. Voor Zwart kostte Industrial Center 3MC om te kopen en 4MC om te spelen. Maar door het spelen naast de rivier krijgt zwart 6MC terug, krijgt 2 planten én blokkeert Geel de toegang tot al deze voordelen. Ook een gunstige delta dus.
Bij veel beslissingen is het goed om te kijken of die balans uiteindelijk positief is voor jou. Succes met oefenen en ik kom je graag tegen in de Arena!