Blog

  • Een interview met Joviandy, winnaar van het Belgian Open

    Wat is zijn geheim? Winnen willen we allemaal, maar Andy doet het gewoon. Afgelopen weekend won hij nog het Belgian Open, hij won het Dutch Open 2023 en sleepte de winst binnen bij verschillende andere toernooien in het afgelopen jaar. In dit interview spreken we met Andy en proberen enkele van zijn geheimen te ontfutselen.

    Hoe ben je ooit begonnen met Terraforming Mars en hoe heb je je skills verbeterd?

    Een vriend introduceerde het spel in 2022. Ik vond het gelijk al een leuk spel, maar ik verloor elke game! Mijn vrienden waren goede spelers, daar heb ik veel van geleerd. Daarna ben ik ook online gaan spelen, op Asmodee. Ik oefen daar nog steeds en eigenlijk uitsluitend 2-speler games. Dat heeft me enorm geholpen: met twee spelers zie je bijna alle kaarten langskomen in de draft en moet je daarop anticiperen. Je leert ook heel goed de waarde van alle kaarten in bepaalde situaties in te schatten. Daarnaast speel ik uitsluitend met de settings die voor het Dutch Open gelden, dus zonder promokaarten en Venus/Colonies. De uitbreidingen zijn leuk om mee te spelen, maar niet goed voor je strategie. Je wordt afgeleid door alle extra opties en dat beïnvloedt uiteindelijk je speelstijl in toernooien.

    Ik zie dat je bij je afgelopen vijftien games in verschillende tournooien, negen keer met Saturn Systems speelde. Waarom Saturn Systems?

    [Andy lacht]…ja ik heb wel veel geluk gehad met zo vaak Saturn in de openingshand! Saturn Systems is een heel veelzijdige corporation. Allereerst begin je al met een goed startinkomen: één titaniumproductie en één megacreditproductie. Daarnaast maak je het lastig voor tegenstanders omdat ze in de draft een moeilijke keuze krijgen: geef ik een Jovian door of een andere goede kaart? En als ze de Jovian zelf spelen krijgt Saturn daar productie voor terug. Dus win-win. Bovendien kan je met Saturn Systems makkelijker switchen van strategie gedurende het spel dan bijvoorbeeld met Ecoline of Vitor.

    Welke beginnersfout zie je veel gebeuren tijdens de tournooien?

    Ik zie dat veel spelers teveel focussen op milestones en awards. Voor mij is mijn gameplan veel belangrijker. Het halen van een milestone of award is dan niet het doel, maar een logisch gevolg omdat het past in mijn gameplan. Dus als ik Mining Guild kies omdat ik ook sterke building tags in mijn hand heb, dan zal ik waarschijnlijk Builder ook wel halen. Veel spelers spelen allerlei inefficiënte kaarten om maar een milestone te halen, met als gevolg dat je veel minder geld hebt voor het uitspelen van je gameplan. Dat is de vijf punten van de milestone meestal niet waard.

    Welke tip zou je spelers willen meegeven om hun strategiën te verbeteren?

    Dit is een les die ik heb geleerd in Magic the Gathering: wees voorbereid om gedurende de game je strategie aan te passen. Als je bijvoorbeeld begint met het bouwen van een engine maar de tegenstanders gaan hard terraformen, dan is het verstandig om je plan los te laten. Probeer het spel en je tegenstanders te lezen en check voortdurend of je gameplan nog de goede is.

    Ook adviseer ik om vooral te oefenen tegen goede tegenstanders. Daar leer je uiteindelijk het meeste van. Op Boardgamearena kom je veel minder ervaren spelers tegen. Als je daar tegen speelt dan bestaat de kans dat je toch een beetje lui wordt. Je wordt minder hard afgestraft voor het houden van teveel kaarten of het spelen van inefficiënte zetten. Dat beïnvloedt uiteindelijk toch je eigen speelstijl.

    Wat is je strategie als je op het Dutch Open de geheime map voor het eerst te zien krijgt?

    Haha…ik heb op de foto op de website al gezien dat één van de milestones “30 terraform-rating” is! Dus dat maakt sommige kaarten zoals Giant Ice Asteroid extra goed. Op die manier zal ik ook kijken naar het bord. Zijn er kaarten die op dit bord meer waarde hebben? Bijvoorbeeld de steden Lava Tube Settlement of Noctis City die op Hellas overal geplaatst mogen worden. Maar het belangrijkste is wat ik eerder al zei: kijk naar je starthand en welk gameplan daarmee goed werkt. Daar moet je je strategie omheen bouwen. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit!

    Dank voor het interview Andy! Leuk om je ervaringen te horen en te leren van jouw tips. Geniet nog even van je overwinning in België!

  • Geheim spelbord op Dutch Open!

    Het Dutch Open 2025 belooft een bijzondere editie te worden want we spelen de laatste ronde op een nu nog geheim spelbord. Ben je in staat om de beste strategie op het bord snel te doorgronden en daarmee de winst te pakken?

    We hebben het nieuwe spelbord uitgebreid getest en zijn erg enthousiast over het resultaat. We hopen dat je er net zoveel plezier aan beleeft als wij.

    Elke deelnemer heeft de kans om het spelbord voor EUR 16,- aan te schaffen. Je ontvangt je spelbord aan het eind van het tournooi. Het is niet mogelijk om het spelbord apart te bestellen. Iedere deelnemer mag maximaal één bord bestellen.

    Het bord komt in één stuk van 52x44cm. Het is niet mogelijk om het bord op te vouwen en past daardoor niet in de doos. Houd daar rekening mee. Het bord is geprint op 2mm tweezijdig gestreken mat karton met hoge kleurresolutie en een glossy finish. Het is gemaakt van karton dus niet waterbestendig. Zie hieronder foto’s van de printkwaliteit en een zij-/achteraanzicht van het bord.

  • Terraforming Mars Legacy

    Enoch Fryxelius van FryxGames laat weten op BoardGameGeek dat we in september een Kickstarter mogen verwachten van een nieuwe variant van Terraforming Mars met een campaign mechanisme! We kunnen niet wachten om meer te horen over dit project. Van de foto is weinig te herleiden, maar het lijkt alsof de fiches op de kaart een soort van gebiedscontrole voorstellen over delen van de Melkweg?

  • Een topdag in Den Haag!

    Het was weer supergezellig in Den Haag met een grote opkomst van 31 deelnemers. Veel kwamen naar het tournooi om te oefenen voor het Belgian Open dat zal plaatsvinden op zaterdag 8 maart. Traditiegetrouw zal er ook weer een flinke groep uit Nederland naar onze zuiderburen afreizen, dus als je interesse hebt om aan te sluiten laat het weten!

  • Terugblik Dutch Open 2024

    Met een recordaantal deelnemers van 158 was het Dutch Open 2024 officieel het grootste Terraforming Mars tournooi ter wereld! Een prachtige mijlpaal en geweldig om onderdeel te mogen zijn van zo’n enthousiaste community. Ook deze editie was weer een groot succes met vooral veel gezelligheid en sportiviteit.

    Op veler verzoek hebben we dit jaar een video gemaakt van de finaletafel, zie de link hieronder. Veel dank aan Diewertje en Bas voor hun optreden als commentatoren!

    https://youtu.be/M8qXIrs7jhE


    En hieronder nog wat sfeerbeelden van de dag, inclusief de nieuwsgierige ‘Pets’ die vrolijk kwam binnenwandelen en de hele dag bij ons is gebleven :).

  • Let op Jovians in Den Haag

    Op zaterdag namen 24 terraformers het tegen elkaar op in de Boardroom Den Haag. Andy ging er natuurlijk weer met de Jovians vandoor en won alledrie de rondes. We moeten hem toch wat beter in de gaten gaan houden :). Ook Imge, Bas, Petar en Patrick speelden sterk en gingen naar huis met een prijs. Van harte gefeliciteerd. Deze keer ook veel nieuwe gezichten die kwamen trainen voor het Dutch Open…erg leuk dat enthousiaste spelers ons weten te vinden. Nog maar vier weken en dan is het Dutch Open alweer, wij hebben er in ieder geval al veel zin in!

  • Eerste tournooi Den Bosch

    Wat een succesvol event was het eerste tournooi ooit van Terraforming Mars in Den Bosch! In het thuishonk van Spellenclub d’n Droak namen 21 spelers het tegen elkaar op in de strijd om de felbegeerde trofee: een 3D-geprinte stadstegel met daarop kenmerkende gebouwen van Den Bosch waaronder de Sint-Jan’s kathedraal, en de draak uit het logo van de spellenclub. Een ontzettend leuke dag en een goede training voor het Dutch Open. Veel dank aan Harm voor de organisatie, we komen in 2025 graag weer langs!

  • Spelregels: de uitzonderingen

    In deze post leggen we een aantal spelregels en situaties uit die soms niet helemaal duidelijk zijn.

    Vulkanen: op Hellas zijn geen vulkanen. Daarom mag je Lava Flows en Lava Tube Settlement ook op andere locaties plaatsen.

    Noctis City: op Elysium en Hellas is geen plek aangewezen voor Noctis City. Je mag het daar plaatsen als een gewone stad.

    Volgorde: Je mag zelf de volgorde van effecten kiezen. Als je Viral Enhancers op tafel hebt maar nog geen plant, dan kan je Moss toch spelen. Het verwijderen van de plant is namelijk geen ‘cost’ maar een effect. Ook als je Giant Ice Asteroid speelt en iemand heeft Arctic Algae op tafel, dan mag jij de volgorde bepalen van het krijgen en vernietigen van planten.

    Volgorde: Dit mag ook: 1) Nuclear Zone spelen, 2) de temperatuur verhogen tot nul graden, 3) de oceaan plaatsen en 4) de tegel van Nuclear Zone naast de oceaan plaatsen om 2MC terug te krijgen.

    Search For Life: Met Search For Life kan je maximaal 3VP scoren, ongeacht het aantal science resources op de kaart. CEO’s Favorite Project spelen op Search For Life levert dus niet meer punten op.

    Productie of resources: Als je bij het spelen van een kaart productie moet verlagen (zoals bij Energy Tapping), dan is dat verplicht. Als je resources afpakt (zoals bij Comet) dan is het optioneel.

    Mining Expedition: De tekst van Mining Expedition zegt: “Remove 2 plants from any player” in plaats van “Remove up to 2 plants from any player” zoals bij andere asteroïden. Toch werkt Mining Expedition hetzelfde.

    Robotic Workforce: Met Robotic Workforce mag je ook de productie van een corporation of een prelude-kaart kopiëren.

    Ecology Experts: ‘Global requirements’ zijn temperatuur, zuurstof en oceanen. Je mag ook kaarten spelen met een andere voorwaarde, zoals science labels, maar dan moet je die labels hebben op je reeds gespeelde kaarten.

    Vitor/Point Luna: Als je Vitor speelt, krijg je 3MC terug, want de kaart zelf heeft al een vraagteken bij de punten. Als je Point Luna speelt, mag je direct een kaart pakken omdat Point Luna een aarde label heeft.

    Geen geld voor Prelude-kaart: Als je na het spelen van je corporation en het betalen voor je kaarten niet genoeg geld hebt om de vereiste kosten van een Prelude-kaart te betalen, dan moet je de Prelude-kaart verkopen voor 15 MC.

    Parameters maximaal: Als temperatuur of zuurstof vol zijn dan mag je nog steeds een actie gebruiken om hitte of zuurstof te maken. Hier krijg je geen punten voor, maar het kan soms handig zijn als uitstel-actie om af te wachten wat een andere speler gaat doen.

  • BBQ bij Floyd was top!

    Wat was het weer een leuke dag bij Floyd in de tuin. Prachtig weer, gezellige mensen en Terraforming Mars, wat wil je nog meer? Na twee ronden ging de BBQ aan en kon er gegeten worden. Veel dank aan de keukenploeg voor de heerlijke salades en de gerechten van de BBQ. En natuurlijk alle dank aan Floyd voor het gastvrije ontvangst. We kijken uit naar volgend jaar!

  • Errata New Holland

    Enkele mensen hebben vragen gesteld over de werking van New Holland. We leggen ze hieronder uit.

    1. Krijg ik de plaatsingsbonus van de oceaan waar New Holland op wordt geplaatst?
      Nee. Je ontvangt wel de plaatsingsbonus voor oceanen die naast New Holland liggen: net als bij het plaatsen van een gewone landtegel.
    2. Krijg ik de plaatsingsbonus van de oceaan als ik een tegel naast New Holland plaats?
      Ja. Na het plaatsen van New Holland geldt deze dubbele tegel als een stad én als een oceaan.
    3. In de uitbreiding Colonies kan je met het Global Event ‘Dry Deserts’ een oceaan weghalen. Mag ik de oceaan onder New Holland weghalen?
      Nee. De oceaan onder New Holland is ‘locked’ en kan niet meer verwijderd worden. Anders zou dat problemen kunnen opleveren met het plaatsen van tegels zoals Mangrove, als er geen locaties meer over zijn die gereserveerd zijn voor oceaantegels.
  • BBQ tournooi bij Leon

    Leon organiseerde zijn jaarlijkse BBQ tournooi bij hem thuis. Jammergenoeg was het weer niet goed genoeg om in de tuin te spelen, maar zijn mancave is gelukkig groot genoeg voor twintig spelers. Andy is het gelukt om zijn titel van het Dutch Open 2023 te prolongeren, een knappe prestatie!

  • Try-out tournooi Den Haag 31 augustus

    Wil je eens kijken of een tournooi van Terraforming Mars iets voor je is? Of wil je je voorbereiden op het Dutch Open? Kom dan naar het try-out tournooi in het Spellenhuis Den Haag op zaterdag 31 augustus 2024! Je kan je inschrijven via onderstaande link naar Spellenhuis Den Haag.

    We spelen met Base Game + Prelude 1. We spelen drie rondes: op Tharsis, Elysium en Hellas. Voor meer informatie over de opzet van het tournooi zie deze link. Omdat we een strak tijdschema hebben adviseren we om op tijd te komen: laatkomers kunnen mogelijk niet meer geplaatst worden voor ronde 1.

    Programma:
    11:00 Welkom
    11:30 Start 1st Round
    13:30 Break
    14:00 Start 2nd Round
    16:00 Break
    16:30 Start 3rd Round
    18:30 Prijsuitreiking

    Locatie:
    Spellenhuis Den Haag, Torenstraat 142, 2513BW, Den Haag

  • Wil je trainen?

    We hebben een speciale WhatsApp-groep waar spelers elkaar kunnen ontmoeten om het spel online of in real life met elkaar te spelen. Alle resultaten worden opgenomen in de kwartaal ranking. Deze ranking is gebaseerd op het ELO-systeem. Aan het eind van elk kwartaal wordt de winnaar gekroond. Het volgende kwartaal begint iedereen weer op hetzelfde niveau van 1500 ELO. Zie hieronder een voorbeeld van de ranking van januari-maart 2024.

    Online games worden voornamelijk gespeeld op de gratis Heroku-app, maar ook via Asmodee of Boardgamearena. Als je eerst een introductiegame wil spelen om het platform beter te leren kennen dan kan dat ook.

    Als je het leuk lijkt om deel te nemen, laat het ons dan weten via WhatsApp of nkterraformingmars@gmail.nl en dan voegen we je toe.

  • JE STRATEGIE VERBETEREN?

    Zie hieronder interessante data die we hebben verzameld van meer dan 200 games. Een live versie van deze database vind je hier.

    Alle games werden gespeeld in het format van het Dutch Open: drie of vier spelers met Base Game plus Prelude 1, op Tharsis, Elysium en Hellas. De data laat zien dat spelers een grote voorkeur hebben voor Tharsis Republic, maar daar niet persé mee winnen. Point Luna scoort wat dat betreft veel beter, maar het is mogelijk wel een moeilijkere corporation om te spelen.

    Een andere interessante bevinding is dat games op Tharsis relatief korter zijn dan op Elysium en Hellas. Dit kan ook nuttig zijn bij het kiezen van je strategie. De winnaars scoren gemiddeld 9,5VP per generatie terwijl alle spelers gemiddeld 8,3VP per generatie scoren. Als je dus in een game op een gemiddelde van 9,5VP zit, dan is dat een goede indicatie dat je zou kunnen gaan winnen.

  • UPDATE: ‘NEW HOLLAND’ PROMOKAART

    Update: het definitieve ontwerp van NEW HOLLAND is klaar! Veel spelers hebben input geleverd voor de verschillende elementen van de promokaart, waar we erg dankbaar voor zijn. Gefeliciteerd aan Frank voor zijn creatieve idee.

    NEW HOLLAND is de limited edition promokaart die alle deelnemers aan het Dutch Open ’24 zullen ontvangen bij aanvang van het tournooi. De kaart zal ook gespeeld worden, samen met de promokaart van vorig jaar ‘Floyd Continuum‘.

    Voor vragen over de werking van New Holland, zie deze post.

  • Leuk tournooi in Haarlem

    En we hebben weer een geweldige dag van terraforming achter de rug in de Boardroom Haarlem, met een leuke mix van vaste deelnemers en nieuwe gezichten. Patrick was de winnaar, gefeliciteerd! Ondertussen zijn we druk bezig mt de voorbereidingen voor het Dutch Open ’24. Binnenkort meer over de promokaart NEW HOLLAND.

  • MARS EXPERT HEEFT EEN VIDEO GEMAAKT!

    Zo cool…de bekende YouTuber Mars Expert heeft speciaal voor ons een video gemaakt waarin hij alle ingediende ideeën voor promokaarten voor onze ontwerpwedstrijd beoordeelt. Bekijk zijn video hier.

  • DUTCH OPEN ’23 WAS FUN!

    Thank you all for participating to the Dutch Open ’23. It was such a great event, with a varied mix of participants but all bound by the terraforming fever :). The vibe was amazing and everybody had great fun. In the end more than 130 terraformers showed up, highlighting how popular the game still is after its release in 2016. We look forward to seeing you again next year!

  • Floyd uitgenodigd voor een podcast

    Onze Floyd is uitgenodigd door de Nederlandse bordspellenpodcast ‘Spel op Tafel’. Hij spreekt over het Dutch Open 2023 en roept mensen op om vooral deel te nemen. Je kan de podcast hier terugluisteren. Het deel met Floyd start vanaf 4 minuten.

  • EEN ARTIKEL IN EEN NATIONALE KRANT!

    De Nederlandse krant ‘Algemeen Dagblad’ heeft een artikel geschreven over het Dutch Open 2023. Een hele eer en erg leuk voor de Nederlandse Terraforming Mars community. Hopelijk raken zo nog meer spelers bekend met het spel en het Dutch Open. Je kan het hele artikel lezen via deze link. Het artikel is gratis toegankelijk maar je moet wel inloggen.

  • Floyd Continuum promokaart!

    Floyd is de drijvende kracht is achter de Nederlandse Terraforming Mars-community. Om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet hebben we een leuke verrassing voorbereid. Tijdens een tournooi in het Spellenhuis Haarlem kreeg hij zijn eigen promokaart uitgereikt. De promokaart is ontworpen door Tim in samenwerking met Fryxelius Games, de bedenkers van het spel.