Spelregels: de uitzonderingen

In deze post leggen we een aantal spelregels en situaties uit die soms niet helemaal duidelijk zijn.

Vulkanen: op Hellas zijn geen vulkanen. Daarom mag je Lava Flows en Lava Tube Settlement ook op andere locaties plaatsen.

Noctis City: op Elysium en Hellas is geen plek aangewezen voor Noctis City. Je mag het daar plaatsen als een gewone stad.

Volgorde: Je mag zelf de volgorde van effecten kiezen. Als je Viral Enhancers op tafel hebt maar nog geen plant, dan kan je Moss toch spelen. Het verwijderen van de plant is namelijk geen ‘cost’ maar een effect. Ook als je Giant Ice Asteroid speelt en iemand heeft Arctic Algae op tafel, dan mag jij de volgorde bepalen van het krijgen en vernietigen van planten.

Volgorde: Dit mag ook: 1) Nuclear Zone spelen, 2) de temperatuur verhogen tot nul graden, 3) de oceaan plaatsen en 4) de tegel van Nuclear Zone naast de oceaan plaatsen om 2MC terug te krijgen.

Search For Life: Met Search For Life kan je maximaal 3VP scoren, ongeacht het aantal science resources op de kaart. CEO’s Favorite Project spelen op Search For Life levert dus niet meer punten op.

Productie of resources: Als je bij het spelen van een kaart productie moet verlagen (zoals bij Energy Tapping), dan is dat verplicht. Als je resources afpakt (zoals bij Comet) dan is het optioneel.

Mining Expedition: De tekst van Mining Expedition zegt: “Remove 2 plants from any player” in plaats van “Remove up to 2 plants from any player” zoals bij andere asteroïden. Toch werkt Mining Expedition hetzelfde.

Robotic Workforce: Met Robotic Workforce mag je ook de productie van een corporation of een prelude-kaart kopiëren.

Ecology Experts: ‘Global requirements’ zijn temperatuur, zuurstof en oceanen. Je mag ook kaarten spelen met een andere voorwaarde, zoals science labels, maar dan moet je die labels hebben op je reeds gespeelde kaarten.

Vitor/Point Luna: Als je Vitor speelt, krijg je 3MC terug, want de kaart zelf heeft al een vraagteken bij de punten. Als je Point Luna speelt, mag je direct een kaart pakken omdat Point Luna een aarde label heeft.

Geen geld voor Prelude-kaart: Als je na het spelen van je corporation en het betalen voor je kaarten niet genoeg geld hebt om de vereiste kosten van een Prelude-kaart te betalen, dan moet je de Prelude-kaart verkopen voor 15 MC.

Parameters maximaal: Als temperatuur of zuurstof vol zijn dan mag je nog steeds een actie gebruiken om hitte of zuurstof te maken. Hier krijg je geen punten voor, maar het kan soms handig zijn als uitstel-actie om af te wachten wat een andere speler gaat doen.