Regels en opzet

Op deze pagina vind je informatie over de regels en opzet van toernooien, zoals het Dutch Open en kleinere toernooien.

Vereist ervaringsniveau

De toernooien worden georganiseerd voor spelers die bekend zijn met het spel en de regels. Helaas zijn de toernooien niet geschikt voor beginnende spelers die de regels nog niet beheersen. Als je het spel graag wilt leren, aarzel dan niet om contact op te nemen. Leden van de community verzorgen graag een training.

Aantal spelers

Wij streven ernaar om spellen met vier spelers te spelen. Als het totale aantal spelers geen gelijke verdeling van de tafels voor vier spelers mogelijk maakt, worden sommige spelers toegewezen aan een tafel voor drie spelers.

Aantal rondes en gebruikte expansions

We spelen drie rondes: op Tharsis, Elysium en Hellas. Er wordt gebruik gemaakt van het basisspel en de Preludes 1-uitbreiding. Er kan ook gebruik worden gemaakt van speciale promokaarten uitgegeven tijdens het Dutch Open, zoals Floyd Continuum en New Holland. Om deel uit te maken van het eindklassement en de bijbehorende prijzen, is het verplicht om alle drie de rondes te spelen.

Drafting

We spelen met drafting, behalve de openingshand van tien kaarten. Ook hanteren we een huisregel dat je kan kiezen uit drie corporations (in plaats van twee).

Puntentoekenning

Spelers verdienen punten op basis van hun uiteindelijke positie in een spel. De winnaar krijgt vijf punten, de tweede positie krijgt drie punten, de derde positie twee punten en de vierde positie één punt. Punten uit alle games worden bij elkaar opgeteld, dus het winnen van drie games levert 15 punten op.

Tiebreakers

In game: De eerste tiebreaker bij een gelijk aantal VP is de hoeveelheid geld (M€). De daaropvolgende tiebreakers zijn: M€-productie, staalproductie, titaniumproductie, plantproductie, energieproductie en hitteproductie.

In ranking: De eerste tiebreaker houdt rekening met de sterkte van de tegenstanders van de speler tijdens het toernooi door het totaal aantal punten te berekenen van alle tegenstanders die de speler heeft ontmoet. De tweede tiebreaker is het gemiddelde aantal overwinningspunten van de spelers per generatie. Deze wordt berekend door de som van de overwinningspunten over drie games te delen door de som van generaties over de drie games.

Puntenverdeling in een 3-speler spel

In het geval van een spel met drie spelers wordt een virtuele vierde speler toegevoegd met een puntenaantal gelijk aan de gemiddelde punten van alle spelers in het tournooi. Als een speler het toernooi verlaat voordat hij/zij drie wedstrijden heeft gespeeld, worden zijn/haar punten beschouwd als gelijk aan de gemiddelde punten van alle spelers. Als de werkelijke punten van de vertrekkende speler hoger zijn dan de gemiddelde punten van alle spelers, worden hun werkelijke punten gebruikt.

Tafeltoewijzing

In de eerste ronde worden spelers random toegewezen aan tafels. In ronde twee en drie streven we ernaar om spelers van vergelijkbaar niveau aan één tafel te plaatsen. Je niveau wordt bepaald door je resultaten uit voorgaande rondes.

Prijzenpot

Op het Dutch Open ontvangen de top drie deelnemers grote prijzen. Maar niemand gaat met lege handen naar huis. De prijzen worden in de aanloop naar het toernooi bekend gemaakt. Het entreegeld wordt gebruikt voor de inkoop van prijzen en de locatiehuur. De tournooien worden georganiseerd door vrijwilligers.

Speelduur

Op het Dutch Open duurt een ronde maximaal 2,5 uur. Dat komt overeen met een speeltijd per speler van ongeveer 30 minuten. Op de kleinere tournooien kan de speeltijd iets korter zijn (2 uur). In onze ervaring werkt dit prima, ook met minder ervaren spelers.

Vijftien minuten voor het einde van de ronde geeft de organisatie een sein. Je kan dan nog maximaal de huidige generatie afmaken. Gemiddeld duurt een generatie namelijk vijftien minuten, en de latere generaties duren langer dan vroegere generaties. Op vijf minuten krijg je nog een sein. Als de ronde ten einde is dan komt de organisatie langs om te vragen om het spel te beëindigen. Het spel stopt dan onmiddelijk en de punten worden geteld zoals de situatie is op het moment van beëindigen. In dit geval volgt geen laatste productieronde of het plaatsen van greenery tegels.

Laatkomers

We adviseren om op tijd op het evenement te arriveren. Als je te laat bent kan jouw plek worden ingenomen door iemand op de wachtlijst. Om drie rondes op een dag te kunnen spelen werken we namelijk met een strak tijdschema.

Specifieke situaties

Voor enkele specifieke kaarten en situaties hebben we een aparte post gemaakt. Die post kan je hier terugvinden.

Foto/video

Tijdens de tournooien kunnen we foto- en video-opnames maken. Door deel te nemen aan de tournooien ga je ermee akkoord dat we de opnames kunnen gebruiken voor promotionele doeleinden voor het Dutch Open, zoals op deze website en op social media. We zullen je nooit taggen zonder jouw toestemming.